Marturisesc sincer ca nu ma asteptam sa gasesc o campanie despre inventica romaneasca insa ma bucur ca este asa pentru ca am avut ocazia nu numai sa aflu informatii noi noi ci de asemenea sa si vorbesc despre niste lucruri serioase care imi dau motive sa fiu mandra ca-s romanca.

Nu sunt o cunoscatoare in acest domeniu, insa mi-au trecut pe la ureche numele multor romani care sunt premiati la saloanele de inventii internationale. Din pacate, asa cum stim cu totii, « creierele romanesti » sunt mult prea putin promovate, mediatizate si sustinute de tarisoara noastra scumpa care se pricepe cel mai bine sa le ignore. In schimb acesti oameni sunt primiti cu bratele deschise de tari civilizate care le inteleg si le apreciaza valoarea. E un paradox trist pe care nu reusesc sa il inteleg.

« Pentru prima data, o companie privata ale carei origini si dezvoltari se bazeaza in totalitate pe inovatie si inventii – 3M Romania, se implica in efortul de sustinere si promovare a inventatorilor romani. Inovatia continua este esenta 3M. Putina lume stie ca inovatiile 3M, de-a lungul a peste 100 de ani, au contribuit la succesul multor afaceri, au sporit confortul in caminele noastre si au imbunatatit viata a milioane de oameni din intreaga lume. »

Miercuri 10 aprilie 2013 a avut loc Conferinta de Presa dedicata lansarii proiectului PR3MIAZA INOVATIA. Proiectul cuprinde evenimente desfasurate in principalele facultati din tara dupa cum urmeaza :

Cluj - 22 mai - Universitatea Tehnica

Iasi - 23 mai - Facultatea Politehnica

Timisoara - 12 octombrie - Universitatea de Medicina si Farmacie «  Victor Babes »

Brasov – 16 octombrie - Universitatea Transilvania

Bucuresti – 21 – 25 octombrie - Universitatea Politehnica

M-a surprins extrem de placut initiativa celor de le 3M care au ales sa isi marcheze implinirea a 15 ani de activitate in Romania in acest mod creativ. Campania lansata de ei isi propune nu numai sa scoata din anonimat inventatori necunoscuti publicului larg, dar sa si creeze legaturi intre mediul academic si studentesc, inventatori, presa si oameni de afaceri. Pe langa aceasta campanie, care se va incheia cu o gala de premiere a celor mai importanti inventatori ai anului in curs, cei de la 3M au gandit totodata si site-ul www.inventamatori.ro care se doreste a fi o rampa de lansare si un loc in care oricine isi poate posta inventia proprie pentru a o face cunoscuta tuturor. Asta mi se pare cu adevarat o sansa extraordinara asa ca…respectele mele.

Primul inventator la care m-am gandit cand a trebuit sa aleg un inventator despre care sa scriu la aceasta campanie a fost invariabil « tanti cu cancerul » - Raluca-Ioana van Staden si m-am bucurat tare mult cand am gasit-o pe aceasta « Wikipedia a inventatorilor romani » creata de 3M.

« Raluca s-a nascut la Campulung intr-o familie de profesori. Ea s-a casatorit, in 2001, la Pretoria, cu cercetatorul sud-african Jakobus Frederick van Staden. Din anul 2007 locuieste in Romania.
Raluca-Ioana van Staden, detinatoarea premiului al II-lea la sectiunea Cercetatorul anului, in cadrul Galei Premiilor in Educatie – editia 2009 (oferit de către fundația Dinu Patriciu), a castigat, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva din 2010, Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator.
Dispozitivul creat impreuna cu sotul ei, Jacobus Frederick van Staden, este, dupa cum spune cercetatoarea, ,,un senzor care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, oferind rezultatul in mai putin de 6 minute“. »

Acest dispozitiv a fost testat pentru patru tipuri de cancer: cancer de sân, cancer de ovare, cancer gastrointestinal și cancer de prostată.

Senzorul este înglobat într-o microcelulă în care se pune o picătură de sânge sau de salivă. Răspunsul se obţine rapid, iar mecanismul «special» de funcţionare se datorează utilizării unor materiale nanostructurate pentru construcţia senzorului", explica pentru „Adevărul", în 2010, prof. dr. Raluca Ioana van Staden. Potrivit inventatoarei, după obţinerea omologării, senzorul ar putea fi folosit pentru detectarea cancerului la scară largă.

În momentul de faţă lucrează cu doi ingineri pentru realizarea unui aparat care să înglobeze senzorul şi care să detecteze markerii tumorali cu eficienţă maximă. De asemenea, colaborează cu o echipă de medici, cu ajutorul cărora testează senzorul. „Ne apropiem de 100 de cazuri testate şi am obţinut rezultate bune, cu doar un fals pozitiv", spunea prof. dr. Raluca van Staden in mai 2011.

Mi se pare ca este o inventie absolut revolutionara, cel putin la fel de importanta ca cea a sotilor Curie.
Bineinteles ca in presa din Romania nu se prea gasesc informatii despre acest subiect iar putinele pe care le-am gasit se opresc la anul 2012. De asemenea, am citit ca unii inventatori romani contesta aceasta inventie.

Eu sper sa fie cat mai repede pusa in practica pentru a slava cat mai multe vieti.


Articol scris pentru Campionatul National de Blogging http://blogalinitiative.ro
0 Responses

Trimiteți un comentariu