S-a intamplat pe data de 15 iunie (sper sa imi fie iertata intarzierea cu care postez J) sa merg in vizita la ferma D-lui Macovei care se afla in comuna Bizighesti, la cativa kilometri de Focsani.

Mai interesant decat relatarea experientei in sine a fost, dupa parerea mea, concursul de imprejurari prin care am ajuns la ferma.

Aceasta serie de vizite la fermele de vaci de unde se colecteaza laptele pentru lactatele si fabricile Danone a facut parte dintr-o strategie de comunicare a companiei. Danone a deschis pur si simplu portile fermelor, ale cisternelor si ale fabricilor sale pentru ca publicul larg sa vada exact despre ce este vorba, ce inseamna drumul laptelui si sa cunoasca tot procesul tehnologic.

Eu am scris 2 articole in cadrul competitiei de blogging si eram tare suparata ca nu am castigat nici premiile si nici posibilitatea de a face parte din cele 3 echipe de bloggeri care au mers « pe teren ». Si cand ma ofticam eu mai tare, primesc un email in care mi se spune ca se mai organizeaza vizite. Oricum pe mine mai mult experienta in sine ma interesa decat premiul, asa ca am sarit in sus, multumind cerului ca in sfasit mi se indeplineste dorinta.

Am fost pusa in legatura cu organizatorii si asa am ajuns in « lotul » de oameni care a mers pe 15 iunie in vizita la ferma. Am descoperit cu uimire ca era un autocar plin iar singura bloggerita eram eu. Am aflat de la ceilalti ca vizitele au fost de fapt deschise publicului larg si ca daca te inregistrai pe site si erai extras din urma, erai invitat in excursie. M-am bucurat nespus ca pe langa ei, m-am nimerit si eu.



Mi-am dorit sa merg la ferma pentru ca, fiind o oraseanca get beget, fara bunici sau rude pe la tara, rar am ocazia sa am contact direct cu asfel de lucruri. Si in nici un caz nu am sansa de a vizita ferme in fiecare zi. Iar cand aceasta era una dintre zecile de ferme de unde se colecteaza laptele care se transforma in produse Danone, am fost cu atat mai curioasa.

In plus, ce mod mai dragut de a-ti petrece ziua de sambata decat cu o vizita la vacute + o tura de 8 ore de munca! Asta nu e ironie e time management! J

Desi in ziua respectiva ma simteam ca si cand as fi fost « calcata de camion » si era cat p’aci sa nu ma pot ridica din pat, nu am lasat asta sa ma opreasca. Doar imi dorisem atat de mult sa merg. Cred ca eram in stare sa ma si tarasc pana la autocar numai sa ajung. Am plecat devreme din Bucuresti, pe o vreme mohorata ; incepuse chiar sa picure usor si asa a tinut-o pana la popasul la benzinarie. Insa pe drum s-a luminat si chiar a iesit soarele (ceea ce nu speram, m-as fi multumit sa nu ploua si atat).

Danone a oferit participantilor posibilitatea de a veni insotiti – chestie buna iar pe drum a avut grija de noi cu senvisuri si apa.

Drumul a durat 3 ore dus si alte 3 ore la intoarcere iar timpul petrecut efectiv la ferma a fost de aproximativ 2 ore. Era o zi superba si am coborat toti din autocar foarte dornici si curiosi sa vedem ce e pe acolo si despre ce e vorba. Inarmati cu aparate de fotografiat si cu multe intrebari, ne-am lasat ghidati de insusi Dl. Macovei insotit de unul dintre angajatii sai.

am intrat pe poarta


chestiile ales inalte cilindrice sunt silozurile

a plecat si cisterna Danone
Dl. Macovei e un om extraordinar care isi iubeste vacutele si se ocupa de ele cu multa grija. Are si casa construita langa ferma pentru a fi aproape in orice moment. M-am bucurat sa vad ca zootehnia inca nu a murit in tara asta. Dl. Macovei a pornit initial de la o ferma de dimensiuni mai mici pe care apoi a extins-o si a tehnologizat-o cu ajutorul unor fonduri Sapard.

« Inclusa in programul de colectare al laptelui Danone inca de la infiintare (2007), ferma Viorelo International este una dintre cele mai renumite din zona Focsani: se intinde pe o suprafata de 30.000 mp, este dotata cu echipamente noi si moderne, iar cele aproximativ 600 de vacute, dau zilnic peste 6 tone de lapte. Dintre acestea 240 sunt vacute de lapte. » Toata productia merge exclusiv catre Danone.


Danone selecteaza fermele de la care colecteaza laptele in functie de proximitatea la care acestea se afla fata de fabrica Danone. In cazul in care sunt situatii exceptionale si cisterna Danone nu poate ajunge sa colecteze laptele, la ferma acesta poate fi stocat in niste cisterne speciale, vidate dar nu mai mult de 48 de ore la o temperatura de 3 grade.

casutele vitelusilor



Mulgatoarele automate pot mulge 18 vaci in acelasi timp iar daca cineva se gandeste la curatenie, alfatoxine si alte astfel de absurditati poate sta linitit ca nu se poate infesta laptele in nici un fel. Aceste mulgatoare automate creeaza un vid intre ele si ugerul vacii (spalat in prealabil) iar laptele colectat merge printr-un sistem de burlane si filtre direct in cisterna, fara interventia omului. De aceea nici nu au putut sa ne dea o cana cu lapte. Am ramas cu un regret pentru ca desi am intoleranta la lactoza vroiam sa gust un lapte adevarat.
Am aflat ca laptele brut are o concentratie de grasime de circa 3% deci nu cred ca l-as putea bea fara sa am probleme apoi.
Mulsul se face de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Vacutele au coarnele taiate pentru a nu se rani intre ele si pentru a le incapea capul intre zabrelele tarcului. Iar viteii stau separat in casutele lor si beau lapte de zor.

Vacutele de la ferma sunt rasa Holstein iar mediocul veterinar le viziteaza regulat. Acesta vine periodic, pentru a ingriji si a urmari fiecare animal in parte. Vacile gestante, cu 2 luni inainte de a fata, nu mai sunt puse sa dea lapte ci stau si se relaxeaza ca intr-o vacanta prelungita. Ele se pot plimba sau se pot peria (au niste perii speciale, mari, pe care au invatat sa le foloseasca atunci cand simt nevoia).

nu prea baga in seama vizitatorii......isi vad de ale lor


in spatele meu se aflau vacutele gestante


cel mai dragalas pisoi de la ferma de vacute




Dl. Macovei si angajatii sai au ca grija ca vacutele sa aiba o alimentatie echilibrata. Ferma dispune de 4 silozuri mari pentru depozitarea nutreturilor.

Dupa ce am terminat turul fermei am fost poftiti la un pranz in aer liber. Asa o foame mi se facuse dupa vizita astfel ca pranzul mi-a picat tocmai bine. Era asa de placut afara ca nu as mai fi plecat de acolo. Si Nutriday-ul de baut de asemenea. Nu mai consumasem de mult produse Danone insa dupa vizita am redevenit fan.

Pe scurt mie mi-a placut foarte mult si mi-a prins bine aceasta vizita precum si faptul ca Danone si-a deschis poartile casei cum se spune. Am petrecut o zi foarte agreabila si am ajuns inapoi in Bucuresti la timp pentru tura mea de dupa-masa.

containerul de depozitare a laptelui care se curata singur


mulgatoarele artificiale



se schimba filtrele la fiecare muls





Dl Macovei e cel din dreapta

Multumesc Danone….astept o vizita si la fabrica.


Materiale preluate de la Danone
0 Responses

Trimiteți un comentariu