La sfarsit de 2010, imi puneam in cap una dintre cele mai indraznete dorinte pentru anul care urma. Sa faca universul cum o sti si sa sa ma trimita in vacanta intr-o insula exotică.

Si universul mi-a ascultat dorinta. Astfel ca, la sfarsit de martie 2011 am ajuns în Tenerife – insula primăverii veșnice. E un tărâm paradisiac, o insula vulcanica exotica in care nu speram sa ajung prea curand.


Dupa 5000 de kilometrii strabatuti in aer si 2 transferuri obositoare, am ajuns in Tenerife impreuna cu iubitul meu si cu alte 20 de persoane, un grup tanar si vesel, adunati din toate colturile Romaniei dar hotarati cu totii sa profitam din plin de cele 5 zile de vacanta in paradis. Cu o luna inainte de plecare, am devorat toate informatiile pe care le-am gasit pe Internet in limbile pe care le vorbesc, caci in limba romana nu exista decat un singur ghid de calatorie. Asa ca eram super documentata despre tot ce se putea face pe insula. Numai timp mai mult sa fi avut, caci de plictisit, nu aveam nici o sansa.

Tenerife este cea mai mare insula din arhipelagul Canarelor, localizata in Nord – Vestul Africii, inconjurata de Oceanul Atlantic. Apartine de Spania din punct de vedere adminsitrativ, asa ca acolo este taramul oamenilor cu sangre caliente, tonici si ospitalieri, iar limba oficiala este spaniola, cu care de altfel eu sunt prietena si m-am bucurat ca am ocazia sa o exersez. Insula nu este foarte mare (se poate parcurge cu masina intr-o singura zi de la sud la nord), dar are 2 aeroporturi : unul in sud si altul in nord. Noi am aterizat pe cel din sud si am locuit in partea vestica a insulei. Pot spune ca este mai accesibila din punct de vedere al preturilor si este plina de atractii turistice, relativ aproape unele de altele.

Recomand inchirierea unei masini pe perioada sejurului pentru a avea libertate de miscare si posibilitatea de a-ti face programul dupa bunul plac si de a bifa toate obiectivele dorite. In plus, se pare ca cel putin in 2011, tenerifezii nu auzisera de criza astfel ca 1 litru de benzina era doar 0.90 euro. Ieftin ca braga si comod pe deasupra. Nu e o varianta foarte eco dar iti permite sa economisesti timp fara a fi nevoit sa apelezi la transportul in comun, care este bine reprezentat ce-i drept dar nu prea te ajuta atunci cand ai putin timp la dispoztie si vrei un sejur activ.


Dupa parerea mea, Tenerife este o destinatie externa potrivita pentru orice tip de turist pentru ca are “de toate pentru toti”. Si nu exagerez cu nimic cand spun asta.

De exemplu, cuplurile de indragostiti care aleg sa petreaca aici luna de miere pentru ca pot gasi hoteluri de 4 sau 5 stele cu servicii de lux, SPA si alte minunatii si se pot relaxa in voie.

Oferta de cazare este foarte variata asfel ca ai de unde alege in functie de buget. Iar dupa ce ai colindat cat e ziulica de lunga si ti se face foame, gasesti restaurante cu specific, tailandez, mexican, chinezesc sau international, unul langa altul. Recomand totusi restaurantele cu specific local “bar de tapas”, micute, cochete si la care noi am mancat pe saturate toate minunile pe baza de peste si fructe de mare, totul scaldat in rauri de sangria (cea mai delicioasa) si am primit si desert din partea casei, platind maxim 20 de euro de persoana.


Peisajul din Tenerife este pur si simplu paradiasiac. Una dintre particularitatile acestei insule vulcanice sunt plajele cu nisip negru, din care nu am rezistat sa nu aduc si acasa J. Si daca tot vobim de vulcani, amatorii de excursii la inaltime si de explorari de tot felul nu trebuie sa rateze excursia pe Pico del Teide, vulcanul care a contribuit la formarea insulei. Garantez ca dupa ce ai coborat din telecabina, privelistea de la 3800 de metri iti taie respiratia si la propriu si la figurat si face toti banii. Iar daca esti mai temerar si vrei senzatii tari, poti face chiar si drumetii in jurul conului vulcanului insa numai cu programare din timp si echipament adecvat. Pe Teide exista chiar si o statie meteorologica.

La 3800 metri
Daca vrei sa pleci cu niste suveniruri, sau mirodenii, nu rata buticul de la baza vulcanului. Desi pare scump, preturile de acolo sunt mai accesibile decat in oras, cel putin la mirodenii. Iar peisajul este cu totul si cu totul deosebit. Ai senzatia ca esti pe luna, iar vegetatia se schimba odata cu altitudinea.


Tenerife isi merita din plin, titulatura de “Insula primaverii vesnice”. Sezonul turistic incepe odata cu vremea buna si cu zilele insorite (multe la numar pe parcusrul unui an), adica de prin martie pana in octombrie sau cel tarziu noiembrie. Insa baie in ocean se poate face de la sfarsitul lui martie pana in septembrie. In ciuda acestei clime blande, cateodata, tenerifezii mai au parte si de zapada, asa cum s-a intamplat cam cu o saptamana inainte de venirea noastra acolo si toata lumea fusese bulvsersata. Insa si-ar revenit repede si au trecut de la geci la tricouri cu maneca scurta.

Insula se mandreste cu multe atractii turistice si oferte de petrecere a timpului liber care i-ar multumi pana si pe cei mai mofturosi turisti, iar ofertele se adreseaza deopotriva intregii familii.

Cele mai populare atractii turistice din Tenerife sunt Loro Parc si Siam Parc, ambele situate in vestul insulei insa despartite de cateva zeci de kilometri. Cu un bilet comun le poti vizita pe amandoua, cu conditia sa le programezi in zile consecutive. In ambele toata familia se va simti bine, de la mic la mare.

Loro parc este un zooparc tropical, educativ si distractiv care promoveaza si sustine diversitatea si conservarea naturii. Pentru Loro e necesar sa-ti rezervi o zi intreaga si sa-ti planifici foarte bine timpul pentru a vedea cat mai multe lucruri, pentru ca merita din plin. Aici poti vedea spectacole cu lupi de mare, orci gigantice, un microclimat polar cu pinguini imperiali, o colonie de gorile, flamingi, crocodili, feline si alte animale specifice unui zoo, un tunel acvatic prin care treci iar la cativa centrimetri de tine inoata rechini si alte vietati marine, un cinematograf cu efecte speciale pe care se proiecteaza documentare despre alte zooparcuri din lume, un ohidarium plin cu ohidee minuante si celebrele spectacole cu papagali exotici multicolori (loros) de la care parcul isi trage numele. 




Si totul intr-o ambianta luxurianta unde toata lumea sa ve simti mai mult ca perfect. Ca suveniruri, se pot cumpara plante exotice de tot felul si multe feluri de perle.

Spectacolul cu papagali
Siam Park este un parc acvatic cu tematica tailandeza, ce se intinde pe mai multe hectare, cu o multime de atractii. Printre acestea se numara : o multime de topogane cu apa, cel mai inalt topogan – de unde poti vedea toata panorama insulei dupa care urmeaza o cadere libera de la 28 de metri, pentru amatorii de senzatii tari, restaurante cu specific tailandez si international, o piscina cu valuri artificiale si multe altele. Nu va uitati lotiunea cu factor de protectie solara, ca seara veti regreta. Garantat!

Power Tower
Piscina cu valuri artificiale
Daca pleci in vacanta cu prietenii chititi pe shopping si distractie cat cuprinde, locul ideal este zona numita Playa de las Americas, intesata de cluburi in care se petrece toata noaptea. Tenerife este paradisul iubitorilor de shopping, aici existand un regim fiscal diferit, scutit de taxe.

Daca vrei o zona mai linistita si fara multa agitatie, Los Cristianos este solutia, fiind o zona linistita unde te poti bucura de plaje, natura si liniste.

Pentru amatorii de drumetii, sau plimbari cu bicicleta zona Masca este locul ideal dar si zona care urca spre Pico del Teide.

Printre alte atractii turistice se numara excursiile cu vaporasele care pleaca de la Los Cristianos pentru fotografierea balenelor a pescarusilor, tururile insulei – merita din plin iar pozele obtinute sunt superbe, excursii catre alte insule din arhipelag (cele mai aproape fiind Lanzarote si la Gomera), sporturi acvatice, scufundari.

Numele barcii era Flipper 1
Nu ratati : Casa de los Balcones – un conac interesant in stil colonial spaniol, Icod de los vinos de unde se poate cumpara vin produs pe insula, Drago milenario – arborele dragon sau muzeul de antropologie.

A fost de departe cea mai exotica si cea mai frumoasa vacanta a mea de pana acum.

Chiar am vazut balene!
Nu-i asa ca v-ati urca in primul avion si v-ati duce acolo? Eu mi-am propus sa ma reintorc acolo, impreuna cu familia si copilul meu, intr-o buna zi si voi profita de oferta CND Turism.

Imagini din arhiva personala


Articol scris pentru Spring Super Blog 2014

4 Responses
  1. Ana Maria Says:

    Faina experienta! Ma bucur ca ai ajuns acolo! Intr-un viitor apropiat imi doresc sa calatoresc si eu aici!Pupici


  2. Roxie Says:

    Foarte frumos si cuprtinzator articolul.si cu multe informatii folositoare.


  3. Unknown Says:

    Multumesc. As fi scris eu si mai mult dar chiar faceam roman fluviu. Asa ca am zis sa ma opresc totusi!


  4. Unknown Says:

    Ana iti doresc sa ajungi. Toata oboseala drumului merita din plin.


Trimiteți un comentariu